‘Heerlijk Leven’ – biografie van een Limburgse familie – gepresenteerd

‘Luijten’ is een bekende familienaam in Limburg. Op zaterdag 12 november 2016 werd in het Centre Céramique te Maastricht het boek van Peter Luijten, ‘Heerlijk Leven’, gepresenteerd. Het is het verhaal van vier eeuwen familie Luijten in Zuid-Limburg.

Het verhaal speelt zich vanaf 1870 af in Wyck/Maastricht en aangezien veel familieleden in die tijd gingen werken bij de Société Céramique, was de locatie voor de presentatie van het boek geen toevallige. Maar vóór 1870 speelt het verhaal zich af in de dorpen van Zuid-Limburg, vooral in Geleen, Lutterade, Krawinkel, Munstergeleen, Limbricht, Hoensbroek, Geulle, Oensel en Beek.  Vandaar de prominente aanwezigheid van P. Boselie, archivaris van Sittard-Geleen, die in zijn toespraak  Entgen Luijten memoreerde, die de twijfelachtige eer ten deel valt dat zij de laatste vrouw op Nederlandse bodem is die als heks werd veroordeeld. Ook vermeldde hij de Geleense Heilige pater Karel, zoon van  het echtpaar Houben-Luijten. Hij prees de uitgave om zijn opzet. ‘Heerlijk Leven’ biedt niet alleen genealogische data. Het geeft het verhaal achter de data. En daarmee krijgt het boek het karakter van een regionale biografie. Wie het wel en wee van de familie Luijten door de eeuwen heen leest, leest in feite het verhaal van de ‘gewone’ Limburger. Het verhaal over  – bijvoorbeeld – de omschakeling van een agrarische samenleving naar een industriële, beeldend verteld aan de hand van de Luijtens-tak die in Wyck (Maastricht) neerstreek en daar generaties lang arbeiders en arbeidsters aan de aardewerkfabriek Céramique leverde. Bovenal wordt duidelijk dat de personages zich door de eeuwen heen ontwikkelden van eenvoudige horige landarbeiders, tot zelfstandige, zelfbewuste burgers die leerden hun eigen keuzes te maken. Een boek dat op de Limburgse boekenplank niet mag ontbreken. Lees: Dagblad De Limburger-2016-11-07 over HEERLIJK LEVEN

‘Heerlijk Leven’ telt 384 pagina’s, is rijk geïllustreerd en heeft een harde kaft. U kunt het boek bestellen door overmaking van € 31,60 (€27,95 plus 3,65 verzendkosten) op NL52 INGB 0009 678 229 t.n.v. P.H. Luijten te Tilburg met vermelding van uw postadres.

Of via de boekhandel (Peter Luijten, Heerlijk Leven, Luijten in Zuid-Limburg 1550-1950, Tilburg 2016, ISBN 978-90-825685-0-9).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *